top of page

Kari Martinsen

Hvem er Kari Martinsen?

  • Norsk sygeplejeforsker (hun er nærmere filosof end teoretiker)

  • Inspireret af den danske filosof og teolog K. E. Løgstrup

  • Martinsen har præget omsorgstænkningen i Norge og i Danmark siden midten af 1970’erne ved et kritisk syn på sygeplejen, fordi hun mente, at den videnskabelige professionstænkning ikke gav plads til den omsorg, patienterne havde behov for.

  • Hun argumenterer for at sygeplejens grundlag skal være omsorg, respekt og autonomi for patienten.

Hvad går hendes teori ud på?

  • Kari Martinsen har ikke udformet en decideret model, man kan indrette sygeplejen efter. I stedet kæder hun sygeplejen sammen med en omsorgsfilosofi, hvor det faglige skøn, sanserne og tilliden mellem patient og sygeplejerske er bærende.

  • Martinsen beskriver at sygeplejersken har 2 slags øjne som man kan bruge til at observere patienter; Det Sansende øje og det Registrerende øje  

    • Det sansende øje er når sygeplejersken bruger sine sanser - se, høre, føle, lugte. På denne måde sanser sygeplejersken patienten, som rører noget i sygeplejersken, der handler derpå.  

    • Det registrerende øje bruger sygeplejersken, når han/hun skal sætte ting i kasser og systemer, kategoriserer og ordner. Her ses de ting, der kan måles og vejes og det faglige kundskab er i fokus.

      De 2 øjne kan ikke stå alene. Sygeplejersken må finde en middelvej eller en balance. Dette kaldes også det dobbelte øje.

​

​

  • Martinsen redegør for to typer af omsorg;

    • 1) Sentimental omsorg​

    • 2) Paternalistisk omsorg

      Sentimental omsorg er når sygeplejersken har (for) meget sympati med patienten og ikke forholder sig fagligt til patienten og dennes problemstilling. Sygeplejersken strander i sine følelser og bliver som følge deraf handlingslammet. I denne type af omsorg ses det tit, at sygeplejerskens følelser kan overskygge patientens. 

      Paternalistisk omsorg er når sygeplejersken er bedrevidende i sin relation til patienten. Her agerer sygeplejersken ekspert og handler ud fra "jeg ved bedst hvad du har brug for" overfor patienten. Dette bevirker, ifølge Martinsen, at patienten fratages muligheden for at deltage i eget forløb og dermed bliver patienten magtesløs. I denne type omsorg distancerer og objektiviserer sygeplejersken patienten

      Kari Martinsen mener, at en blanding af sentimental omsorg og paternalistisk omsorg er idealet indenfor omsorg. Dette ideal kalder hun for svag paternalisme;
      Svag paternalisme er som nævnt en blanding af sentimental omsorg og paternalistisk omsorg. Ved at have en svagt paternalistisk tilgang til patienten bliver det muligt at indgå en relation til patienten, hvor engagement, indlevelse, involvering er centralt for sygeplejen.​​

​

​

For at indgå i en relation med sin patient hvor sygeplejersken skal yde omsorg, må sygeplejersken overvejet begreberne Tillid og Magt. 

  • Kari Martinsen om tillid;

    • Tillid er et grundvilkår i sygeplejen​

    • Tillid er som udgangspunkt altid tilstede, men i begyndelsen af en relation er tilliden forbeholden

    • Som patient og sygeplejerske vil man altid have tillid til hinanden, dog skal sygeplejersken gøre sig fortjent til få fuldbyrdet tillid fra patienten.

​​

Kari Martinsen siger derimod også, at der i en relation mellem sygeplejerske og patient altid vil være en form for magt tilstede.​ Her mener Martinsen, at det bliver sygeplejerskens opgave at forvalte denne magt rigtigt. Løsningen herpå har Martinsen selv, fordi hun igen refererer til sit begreb om svag paternalisme. Via. det begreb kan sygeplejersken møde patienten der hvor patienten er og samtidigt bidrage med faglig viden, således sygeplejersken kan handle ud fra patientens bedste. 

​

​​​

​​​

Teorien koblet på en case

Centrale begreber:

Det sansende øje

Når sygeplejersken bruger sine sanser (se, høre, føle, lugte). På denne måde sanser sygeplejersken patienten, som rører noget i sygeplejersken, som sygeplejersken således handler på.  

​

Det registrende øje

Når sygeplejersken skal sætte ting i kasser og systemer, kategoriserer og ordner. Her ses de ting, der kan måles og vejes og det faglige kundskab er i fokus.

​

Det dobbelte øje 

Når sygeplejersken benytter både det registrerende øje og det sansende øje, og finder en balance mellem disse.

​

Sentimental omsorg
Når sygeplejersken har for meget sympati med patienten og derfor ikke er i stand til at handle for patientens bedste.

​

Paternalistisk omsorg

Når sygeplejersken fremstår ekspertagtig i sin relation til patienten. Her handler sygeplejersken ud fra"jeg ved hvad der er bedst for dig" overfor patienten.

 

Svag paternalisme

En blanding af sentimental omsorg og paternalistisk omsorg. Her kan sygeplejersken indgå en relation til patienten, hvor hun både bringer følelser og faglig viden i spil.

​

Tillid

Tillid er bærende for sygeplejen. Tillid er noget der altid er i relationen mellem patient og sygeplejerske, men sygeplejersken skal først gøre sig fortjent til den.

​

Magt

Der vil altid være en form for magt tilstede i relationen mellem patient og sygeplejerske. Dog er det sygeplejerskens opgave at forvalte denne magt rigtigt. Dette kan gøres via. begrebet svag paternalisme.

​

​

Det faglige skøn

Når sygeplejersken på baggrund af det sansende og registrerende øje kan lave et skøn/en vurdering af situationen.

​

 

​

​

Case (forstil dig, at du er studerende eller sygeplejerske)

En patient møder op til en undersøgelse på din afdeling. Inden du skal tage imod patienten orienterer du dig i patientens journal og bider mærke i, at patienten ved tidligere undersøgelse har reageret ved at være angst og grådlabil. Når du tager imod patienten i venteværelset bemærker du, at han har svedige håndflader, har blussende kinder, undgår øjenkontakt og generelt virker meget nervøs. Du skal have en samtale med patienten og klargøre patienten til den efterfølgende undersøgelse. 

 

 

Kobling af Kari Martinsens teori:

Inden du tager imod patienten orienterer du dig i patientens journal. Her benyttes allerede det registrerende øje, fordi du kigger fagligt på de ting, du læser ud af journalen. 

Da du tager imod patienten benytter du det sansende øje. Det gør du fordi du bruger dine sanser; du ser, at patienten undgår øjenkontakt og har blussende kinder, du mærker at patienten har svedige håndflader og slutteligt hører du, at patienten virker nervøs. 

 

På baggrund af disse to øjne, kan du nu lave dit faglige skøn. Du kan altså vurdere, hvad der skal ske i situationen.

Du skønner, at patienten er angst for undersøgelsen.

 

 

Det man så kan gøre i sådan en situation, ifølge Kari Martinsen er, at etablere tillid mellem patient og sygeplejerske/studerende - på denne måde også at reducere den angst patienten har. 

 

Men når man danner en relation til patienten og når man skal få dem til at åbne op omkring deres situation, vil der ifølge Kari Martinsen altid være en form for magt tilstede. Ifølge hende er der så denne ene måde at forvalte denne magt rigtigt på - via. svag paternalisme. På den måde kan man, i relation til denne case, udvise omsorg og på samme tid bidrage med den viden man har, så man kan handle rigtigt for at mindske patientens angst inden undersøgelsen.

 

En konkret måde at reducere patientens angst kan læses ud fra følgende citat af Kari Martinsen;

Samtalen fordrer et nærvær, som placerer os i tid og rum, hvor vi giver hinanden tid og tager os tid. Det drejer sig om kunsten at være langsom i det korte møde”. 

​

I citatet siger Martinsen nemlig, at på trods af en tidspresset samtale og et stramt program, så er det vigtigt at give sig god tid til patienten og dennes behov. I relation til casen, så ville det være godt at snakke med patienten om dennes angst inden undersøgelsen. Hvis man gør det således, argumenterer Martinsen for, at tillid mellem patient og sygeplejerske. Dermed vil tillid opstå og tillid kan reducere patientens angst.

Litteratur:

DSR artikel; "Kari Martinsen - sanselig sygepleje" 
https://dsr.dk/sygeplejersken/arkiv/sy-nr-1997-7/kari-martinsen-sanselig-sygepleje

​

​

​

bottom of page